top of page

Μίλα Τώρα για το bullying στο φάσμα του αυτισμού


Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό


Μίλα Τώρα για το bullying στο φάσμα του αυτισμού


Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μίλα Τώρα» για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» φωτίζει περιστατικά Bullying αλλά και τον κίνδυνο που διατρέχουν να βρεθούν σε αυτή τη θέση, παιδιά και έφηβοι που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.


Μία διάσταση ιδιαίτερα σημαντική, που δεν θα έπρεπε να παραβλέπουμε, αν λάβουμε υπόψη μας ότι διεθνώς η συχνότητα εμφάνισης αυτισμού αναφέρεται σε 1 ανά 60 άτομα.

Με αφορμή την 2α Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δηλώνει «παρών» με σειρά ενεργειών, μία εκ των οποίων συμβολική ακτιβιστική δράση που περιλαμβάνει τρέξιμο, ποδήλατο, καγιάκ θαλάσσης, σε μια απόσταση από το Σύνταγμα στην Αθήνα μέχρι την Ιθάκη.


Η έναρξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου 2022 και ώρα 8:00π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, παρουσία των: κα Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας για θέματα Ψυχικής Υγείας, κα Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, κα Δήμητρα-Ινές Αγγελή-Λυκούδη, Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Δήμου Αθηναίων, καθώς και τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο Πρόεδρο Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος υποδέχτηκε τους αθλητές και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν έμπρακτα σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια. Τη Δράση στήριξε με δηλώσεις της η κα Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Στην προσπάθεια συμμετέχει ο κ. Νικόλαος Αθανασόπουλος Εκπαιδευτικός και Υποδιευθυντής στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πατρών, ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία και ουσιαστική προσφορά και μαζί του δεκαέξι εξαίρετοι, συνειδητοποιημένοι πολίτες – ακτιβιστές με ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία και κυριότερα διάθεση προσφοράς.


Παράλληλα στη δράση αυτή και στην εκστρατεία για να την ανάδειξη του τεράστιου αυτού προβλήματος, ενεργό ρόλο έχουν με τις τοποθετήσεις τους εξειδικευμένοι γιατροί, εκπαιδευτές – θεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί και φυσικά γονείς που ζουν μία καθημερινή οδύσσεια.


Συμμέτοχος και η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, που το Σάββατο η φωταγώγησή της αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, μία συμβολική κίνηση που υποδηλώνει την υποστήριξη της ενέργειας και των σκοπών της.


Το bullying, η συχνά δυσβάσταχτη καθημερινότητα, ο αποκλεισμός και η δύσκολη καθημερινότητα των παιδιών και των οικογενειών τους θα αναδειχθούν μέσα από πραγματικές ιστορίες.


Η συμβολική ακτιβιστική δράση περιλαμβάνει τρέξιμο, ποδηλασία, καγιάκ θαλάσσης σε μία διαδρομή υψηλού συμβολισμού. Αναλυτικότερα:


§ Σάββατο 2/4/2022

8:00π.μ. Σύνταγμα Αθήνα – 15:00μ.μ. Ισθμός Κορίνθου: Τρέξιμο 72 χιλιομέτρων


Συμμετέχοντες: ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, Πυροσβεστικό Σώμα, Ομοσπονδιακός προπονητής Σ.Ε.Γ.Α.Σ. / ΜΑΛΟΥ ΛΑΡΣΙΝΟΥ, Health Coach / ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ, Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος / ΜΑΝΘΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ, Ελεύθερος Επαγγελματίας / ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ, Ελληνική Αστυνομία / ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΣ, Αξιωματικός Πολεμικού Ναυτικού / ΠΕΓΚΥ ΣΤΑΡΦΑ ΠΑΠΑΦΙΛΗ, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ενεργειακή Θεραπεύτρια


§ Σάββατο 2/4/2022

15:30μ.μ Ισθμός Κορίνθου – Ρίο – 20:00μ.μ. Αντίρριο: Ποδηλασία 140 χιλιομέτρων


Συμμετέχοντες: ΧΡΟΝΗΣ ΔΡΟΥΓΙΑΣ, Αθλίατρος- Χειρ. Ορθοπεδικός / Διευθυντής Β’ Ορθοπεδικής ΙΑΣΩ Λάρισας / ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ, Ελεύθερος Επαγγελματίας / ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΛΟΣ, Μηχανολόγος – Πολιτικός Μηχανικός


§ Κυριακή 3/4/2022

8:00π.μ. Αντίρριο – 12:00μ.μ. Μεσολόγγι: Τρέξιμο 40 χιλιομέτρων


Συμμετέχοντες: ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ, Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής / ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑΣ, Σύμβουλος Πληροφορικής / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ, Μαθηματικός / ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Υπάλληλος ΔΕΥΑ Αγρινίου / ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΛΦΗΣ, Υπάλληλος ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας


§ Κυριακή 3/4/2022 ή Δευτέρα 4/4/2022 (εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες)

7:00π.μ. Μεσολόγγι – 17:00μ.μ. Ιθάκη: κωπηλασία με καγιάκ, 70 χιλιομέτρων


Συμμετέχοντες: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Εκπαιδευτικός Ειδικής Φυσικής Αγωγής στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Πάτρας / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, Υπάλληλος στο Ο.Α.Κ.Α – τέως πρωταθλητής με πανευρωπαϊκή διάκριση στην άρση βαρών


Κάθε σταθμός έχει επιλεγεί συμβολίζοντας τη ζωή ενός παιδιού με αυτισμό.


Όπως σημειώνει ο κ. Αθανασόπουλος: «Αξίζει η υπεράσπιση για τα “συνταγματικά” δικαιώματα των ατόμων με Αυτισμό. Αξίζει να καταλάβουμε την δυσκολία τους για άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες μέσα από εκπαιδευτικές “διώρυγες”, την ανάγκη τους να επικοινωνήσουν και να “γεφυρώσουν” την αναπόφευκτη απόσταση από τον τυπικό κόσμο. Αξίζει να απελευθερωθούν από την “πολιορκία” κάθε εχθρικής, κακοποιητικής εκπαίδευσης και να λαμβάνουν στήριξη για να μην πέφτουν θύματα bullying ώστε επιτέλους να βρουν την “Ιθάκη” μέσα στην “Οδύσσεια” τους


Οι συμβολισμοί των σταθμών:

Το Σύνταγμα στην Αθήνα συμβολίζει τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε ατόμου με αυτισμό, τον πολιτισμό της κοινωνίας μας και την ουσιαστική υποστήριξη όλων σε κάτι που μας αφορά όλους και όχι κάποιους λίγους.


Ο Ισθμός της Κορίνθου συμβολίζει τις συνάψεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο, που δίνουν τη δυνατότητα της γρήγορης και άμεσης πρόσβασης ανάμεσα στα διαφορετικά πεδία του για την συλλογή, επεξεργασία πληροφοριών και την εκτέλεση των τελικών αποφάσεων. Στον Αυτισμό κάποιες συνάψεις είναι απούσες ή δυσλειτουργούν με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην επεξεργασία και στην εκτελεστική ικανότητα. Κάτι λοιπόν που φαντάζει ως απλή σκέψη και εκτέλεση για κάποιους, για τα άτομα με Αυτισμό είναι πολύπλοκο γιατί αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλη απόσταση. Έτσι ενώ ένα «Τυπικό» καράβι θα φτάσει από την Κόρινθο στην Ελευσίνα μέσω της διώρυγας του Ισθμού, ένα «Αυτιστικό» καράβι θα χρειαστεί να κάνει τον γύρο της Πελοποννήσου.


Η Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο συμβολίζει τη Γέφυρα εκπαίδευσης που κάνει τη ζωή όλων μας πιο Λειτουργική και Αξιοπρεπή. Η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου δεν άλλαξε την τοποθεσία για Ρίο και Αντίρριο, αλλά έκανε την μετακίνηση σε αυτά πιο εύκολη.


Το Μεσολόγγι συμβολίζει το πώς νιώθουν τα παιδιά με Αυτισμό, πολιορκημένοι και φοβισμένοι στο καταφύγιο του Αυτισμού τους. Αν λάβουμε υπόψη και την πολιορκία των αισθητηριακών ερεθισμάτων που τους εμποδίζει να εστιάσουν την προσοχή τους στο σημαντικό για να δομήσουν-οργανώσουν τη σκέψη και τα σχέδια δράσης τους, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η προσπάθεια τους για να δηλώσουν-εκφράσουν την ανάγκη για ασφάλεια και υποστήριξη από τον Τυπικό μας κόσμο να είναι αναπόφευκτα οδυνηρή για όλους, όμοια με την αυτοθυσία των «Πολιορκημένων» στην «Έξοδο του Μεσολογγίου».


Η Ιθάκη συμβολίζει την Οδύσσεια που είναι αναπόφευκτη α) στο ταξίδι του κάθε ατόμου με Αυτισμό και της οικογένειας του, β) στο ταξίδι της αποδοχής και της ομαλής ένταξης και συνύπαρξης με τον «τυπικό» μας κόσμο. Όποιοι αποφασίσουν να συνταξιδέψουν, θα γίνουν πιο πλούσιοι σε γνώση που θα είναι το εφόδιο για να κατανοήσουν τον κόσμο του Αυτισμού και τις δυσκολίες του ώστε να βρεθούν λύσεις για αυτές.


413 Προβολές0 Σχόλια

Kommentare


bottom of page